Gå til sidens indhold
 
Arkitektureksperimentariet

Arkitektureksperimentariet

Med støtte fra Aarhus 2017 har Børnekulturhuset etableret Arkitektureksperimentariet, som led i ambitionen om at sætte Aarhus på landkortet som ”børnenes arkitekturby”.

 

Arkitekturformidling er et voksende felt indenfor børnekulturområdet og med støtten fra Aarhus 2017 og gennem Aarhus Kommunes kulturaftale har det været muligt at realisere Arkitektureksperimentariet som et centrum for arkitektur for, med og af børn.

Arkitektureksperimentariet består først og fremmest af en række projekter med flere forskellige samarbejdspartnere i Region Midtjylland og med inddragelse af nordiske og europæiske partnere. Projekterne skal styrke børn og unges medborgerskab og demokratiske dannelse gennem viden om arkitektur som æstetisk og kulturel ressource og som arena for refleksion over egen identitet.

 

Om projekterne

Arkitektureksperimentariets projekter spænder vidt og rummer dels mobile projekter, som fx Arkitekturbussen, byvandringer og arkitekturkufferter, og dels stationære projekter i form af udstillinger, samarbejder med kulturinstitutioner og etablering af sanserum i byen. Derudover arbejder Arkitektureksperimentariet også med opkvalificering af voksne gennem kurser og seminarer, samt udarbejdelse af inspirations- og undervisningsmateriale og afholdelse af internationale seminarer om emnet. Endelig afholder Arkitektureksperimentariet også events, fx i forbindelse med Arkitekturens dag og Aarhus Festuge.

 

2017: Det Mobile Arkitekturværksted og Byg Amok

Et af de arkitekturprojekter, der tegner Arkitektureksperimentariet i 2017, er Det Mobile Arkitekturværksted: en hel skibscontainer lastet med arkitektoniske grundbegreber og en udstilling, der både er ramme om og afsæt for formidling og workshops om arkitektur. Byg selv-aktiviteterne er tilrettelagt for at understøtte børns og unges kreativitet og give dem forståelse for de håndværk, der knytter sig til arkitektur. Det Mobile Arkitekturværksted gæster seks byer i Region Midtjylland i løbet af 2017: Skive, Herning, Horsens, Skanderborg, Aarhus og Silkeborg.

Se flyer og undervisningsmateriale her på siden.

 

Når Det Mobile Arkitekturværksted lander ved Institut for (X) på Godsbanen i Aarhus den 23.-30. august, vil det indgå som et element i og base for arkitekturarrangementet Byg Amok – Arkitektur- og Byggedage. Byg Amok henvender sig i hverdagene til skoleklasser og i weekenden til børnefamilier. Her får deltagerne mulighed for at udføre byggeeksperimenter i stor skala og blive præsenteret for f.eks. design, materialer, bæredygtighed og byplanlægning. Børnenes værker udstilles og præsenterer besøgende for en lille by i børnehøjde, som alle kan gå på opdagelse i.

Se det fulde program for Byg Amok her på siden.

 

Om arkitekturworkshops for børn

Gennem arkitekturworkshops kan børn, uanset forudsætninger, sætte form på deres tanker og idéer. De får en skærpet ressourcebevidsthed og forståelse for det teamwork, der er nødvendigt i arbejdet med arkitektur. Det tværfaglige fokus ligger på samspil mellem leg, bevægelse og læring samt kultur, sanser og teknik. Børn og unge arbejder med byen set fra deres eget perspektiv, og registreringen af mødesteder, smukke steder og uhyggelige steder giver lejlighed til refleksion over egne holdninger til omgivelserne, og hvordan man kan få indflydelse på dem ved at gentænke byen. I workshoppens fleksible og mobile læringsrum er der god plads til praktiske og kreative kompetencer samt forskellighed i læringsstile og forudsætninger.

 

Øget interesse for arkitekturformidling til børn og unge

De forskellige projekter beskæftiger sig med både kulturarv, byplanlægning og nye digitaliseringsmetoder. De har sat gang i arkitekturformidling på tværs af landet og inspireret til arkitekturaktiviteter mange andre steder i Danmark, hvor koncepterne har fået nyt liv i en tilpasning til lokalområdet. På europæisk plan har projekterne vist sig at være helt unikke, hvilket har ført nordiske og europæiske henvendelser og samarbejder med sig.

 

Den voksende interesse for arkitekturformidling skyldes bl.a., at arkitektur er et nyt formidlingsområde med gode muligheder for at gentænke kultur, værdier og formidling på mange niveauer.

 
 

Opdateret: 03.11.2017

Afdeling:

Send kommentar:   Børnekulturhuset

Telefon: 41 85 66 69

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code